Meetmicroscoop , m. (-copen) , measuring microscope ,  toolmakers microscope ,
das Meßmikroskop , le microscope de mesure (v)

Ook wel gereedschapmakersmicroscoopgeheten, meetinstrumentvoor het nauwkeurig meten van lengten en hoeken aan werkstukken. Een werkstuk kan daartoe worden opgelegd op een soort van draaitafel, die over nauwkeurig vast te stellen hoeken kan roteren. Verder kan de tafel gekalibreerde verplaatsingen ondergaan in twee horizontale, onderling loodrechte richtingen.

Boven de tafel is een microscoop aangebracht. Behalve een vergroot beeld van het te meten voor­werp levert deze ook mogelijkheden tot meten. Daartoe zijn gewoonlijk tal van accessoires verkrijgbaar zoals sjablonen, schalen en bijzondere oculairs. Ook voor het opleggen en opspannen van de meest uiteenlopende werkstukken op de objecttafel zijn doorgaans vele hulpstukken leverbaar.


aus Jena Meetmicroscoop DS

Grote meetmicroscoop met een meetgebied van 150 mm (x) x 50 mm (y) en een scheidend vermogen van 1 µm, met digitale aanwijzing en een scala van toepassingsmogelijkheden. Het instrument wordt daartoe standaard geleverd met een uitgebreide set toebehoren.

De microscoop is onder andere geschikt voor:

  1. Het meten in twee rechthoekige coördinaten.
  2. Het meten in poolcoördinaten.
  3. Hoekmetingen aan mallen, kalibers en werkstukken.
  4. Schroefdraadmetingen (flank- en buitendiameter, spoed, profielhoek en flankhoek).
  5. Steekmetingen aan vertandingen.
  6. Het meten van gatdiameters en gatafstanden.
  7. Het keuren van profielen, doorsneden, contouren en snijkanten, en de vergelijking hiervan met standaardvormen.

Opbouw

Het instrument bestaat uit een grondbed met een verlichtingsinrichting, een coördinatentafel en een zwenkbare zuil met de microscoop. Het geheel is geconstrueerd op stabiliteit, en heeft nauwkeurige geleidingen. De bedieningsknoppen zijn logisch geplaatst en liggen goed in de hand, wat het maken van nauwkeurige instellingen ten goede komt

Aan de achterzijde van het grondbed bevindt zich de hoofdverlichtingsinrichting, die in onderlicht voorziet. Voor de verlichting van blinde gaten, niet-transparante streepverdelingen e.d. is een voorziening voor bovenlicht aanwezig.

Meetmethoden
In de microscoop zijn verschillende optische meetprincipes geïntegreerd. Er kan worden gemeten met opvallend licht, in doorvallend licht, met een dubbelbeeldoculair en met een optische taster.

Met bovenlicht (opvallend licht) wordt het oppervlak van een meetobject binnen het gezichtsveld zichtbaar. In onderlicht (doorvallend licht) ontstaat een schaduwbeeld (silhouet) van het voorwerp, waarvan dan de contour nauwkeurig bepaald kan worden.

Bij toepassing van een dubbelbeeldoculairwordt een waargenomen gebied dubbel afgebeeld, in twee ten opzichte van elkaar verschoven beelden. Als instelkenmerk geldt een zodanige instel­ling dat de beide beelden exact samenvallen en dus als één beeld gezien worden.

De optische tasteris een verplaatsingsmeter met een zwenktaster die gekoppeld is aan een verplaatsbare dubbelstreep. Een juiste instelling is hiermee gerealiseerd als de dubbelstreep sym­metrisch gepositioneerd is ter weerszijden van een vaste streep.

 

                                                   1
2

 

 

Vorige pagina