Luchtlager , o. )-s), air bearing ,  das Luftlager , le palier a air (m)

Een constructie die de doorgeleiding tot doel heeft van een kracht tussen een bewegend en een stilstaand werktuigonderdeel, via een dunne luchtlaag tussen de aan elkaar grenzende vlakken.
Opvallende kenmerken van luchtlagers zijn het grote draagvermogen, de grote stijfheid en het vrijwel wrijvingsloos lopen ervan. Met zulke lagers zijn heel precieze verplaatsingen te realiseren, die als referentie kunnen dienen voor recht­heids- en rondheidsmetingen. Uit coördinatenmeters zijn ze niet meer weg te denken.

Belangrijke gegevens, die een luchtlager karakteriseren, zijn:

1. De grootte van het bovenvlak van de slede, dat meestal met „tafel" aangeduid wordt.
2. De slag, het traject waarover de slede verplaatst kan worden.
3. De maximale rechtheidsafwijking die de slede over haar gehele traject ondergaat, uitgedrukt in rim. Hierbij moet men opletten of een plus ­of minwaarde bedoeld wordt, of de piek-tot-­piek-waarde. De laatste lijkt ongunstiger, maar is dat niet en beide methoden van opgave zijn goed, zolang maar duidelijk is wat bedoeld wordt.
4. De maximale hoekafwijking die de slede over haar gehele traject ondergaat, uitgedrukt in boogseconden en met dezelfde kanttekening als onder 3.
5. De stijfheid van het lager, in het algemeen de weerstand tegen elastische vervorming, uitgedrukt in N/ µm, de op de tafel uitgeoefende kracht per µm inzakking van de slede in de luchtfilm. Van deze grootheid wordt zowel de waarde in verticale als die in horizontale richting opgegeven.
6. De belastbaarheid van het lager in kg of in newton. In kg uitgedrukt spreekt men ook wel van het draagvermogen van het lager, de belastbaarheid in verticale richting. Wordt het lager als onderdeel van een constructie in horizontale richting belast, dan verliest de aanduiding in kg haar betekenis en is opgave van de belastbaarheid in newton toepasselijker.
7. Het luchtverbruik in 1/min.

Keramische luchtlagers

Geheel van aluminium keramiek vervaardigde luchtlagers met microprecisie en van uiteenlopend model, bedoeld als standaard constructieelement en als basis voor hoogwaardige coördinatentafels en coördinatenmeters.
Aluminium keramiek, een keramisch materiaal op basis van aluminiumoxyde, is een geavanceerd constructiemateriaal dat ook in de geometrische meettechniek in toenemende mate toepassing vindt. Een belangrijke grond daarvoor zijn de gunstige eigenschappen zoals geringe dichtheid, grote hardheid, grote slijtvastheid, grote stijfheid, grote sterkte en lage lineaire uitzettingscoëfficiënt. Daarnaast is het materiaal absoluut corrosiebestendig, heeft het een lage warmtegeleidingscoëfficiënt, is het elektrisch een isolator en is het niet magnetisch en ook niet gevoelig voor magnetische invloeden. Artikelen vervaardigd uit dit materiaal zijn duurzaam, ook onder mechanisch of chemisch belastende omstandigheden, en gemakkelijk in onderhoud.

                                    

 

 

Vorige pagina