Hoekhaak , m. (-haken) , blade type square , (try) square der Flachwinkel , die Winkelplatte , l'equerre (v)
Doorgaans gehard en geslepen gereedschap om rechte hoeken of te zetten of te controleren, bestaande uit twee benen die loodrecht op elkaar staan. De benen zijn in feite reien, die in combinatie een hoekkaliber vormen.
De lange rei wordt wel met blad aangeduid, en de korte met blok of voet. Onder de voet kan een zool aangebracht zijn voor grotere stabiliteit bij verticaal gebruik, en als aanslag bij andere toepassingen. Zijn beide reien even dik, dan spreekt men van een vlakke hoekhaak. Is de korte rei dikker, blokvormig, dan heet het gereedschap blokhoekhaak. Is in het bijzonder het blad voorzien van een meskant, dan verandert de naam in meshoekhaak.
In een bijzondere uitvoering van de hoekhaak staan de beide benen niet precies loodrecht op elkaar, maar in de orde van een halve graad meer of minder. Dergelijke hoekhaken worden toegepast bij het afzetten van zogenoemde „lossende" hoeken, wat zich onder andere kan voordoen bij de vervaardiging van gietmodellen en in de stempelmakerij.
Hoekhaken worden in verschillende normbladen beschreven.
Vlakke hoekhaken of vlakke winkelhaken
Geharde en geslepen vlakke hoekhaken.
Blokhoekhaken of blokwinkelhaken
Blokhoekhaken met afgeschuind blad Met 1 of 2 meskanten. Gehard en geslepen.
Hoekhaken met zool of T-haak of T-winkelhaak
Volgens DIN 875/01 of DIN 875/02 , ongehard staal
Geharde vlakke meshoekhaken
Geharde meshoekhaken in blanke of in roestvaste uitvoering.
Volgens DIN 875/00, gehard blank staal
Meshoekhaken met blok
Verstelbare meshoekhaak
Meshoekhaak met verstelbaar en keerbaar blad. De oplegging van het blad en de wijze van fixering maken dat doorbuigen bij het vastzetten is uitgesloten.
Instrumentmakershoekhaken
Vlakke meshoekhaken, met meskant aan de binnenzijde
Keramische hoekhaken
Hoekhaken gemaakt van aluminium keramiek, een keramisch materiaal op basis van aluminiumoxyde. Het is een geavanceerd keramisch constructiemateriaal dat ook in de geometrische meettechniek in toenemende mate toepassing vindt.
Een belangrijke grond daarvoor zijn de gunstige eigenschappen zoals de geringe dichtheid, grote hardheid, grote slijtvastheid, grote stijfheid, grote sterkte en lage lineaire uitzettingscoëfficiënt.
Daarnaast is het materiaal absoluut corrosiebestendig, heeft het een lage warmtegeleidingscoëfficiënt, is het elektrisch een isolator en is het niet magnetisch en ook niet gevoelig voor magnetische invloeden. Artikelen vervaardigd uit dit materiaal zijn duurzaam, ook onder mechanisch of chemisch belastende omstandigheden, en gemakkelijk in onderhoud.
Vorige pagina