Coördinatentafel , v. (-s) , coordinate table , der Koordinatentisch , la table de coordonnées

Zorgvuldig gelagerde instrumententafel die in een meetopstelling beheerste en nauwkeurig meetbare verplaatsingen kan ondergaan.

Vaak zijn die verplaatsingen rechtlijnig, translaties dus, en onderling loodrecht. Men spreekt dan wel van een xy-tafel en ook wel van een kruistafel. Is er slechts een zuivere translatie, dan spreekt men van een x-tafel of een lineaire coördinatentafel. Ook draaitafels, waarvan de zuivere rotatie karakteristiek is, behoren tot de coördinatentafels.

1

Het blad van een coördinatentafel wordt ook wel uitgevoerd in glas, voor de doorlating van onderlicht bij toepassing in meetmicroscopen en meetprojectoren.

Luchtgelagerde keramische coordinatentafels
Van coördinatentafels gemaakt van aluminium keramiek, een keramisch materiaal op basis van aluminiumoxyde is gebleken dat ze bij uitstek geschikt zijn voor luchtlagers en precisiegeleidingen, op grond waarvan dit soort coördinatentafels van absolute topklasse zijn.

 

Aluminium keramiek is een geavanceerd constructiemateriaal dat ook in de geometrische meettechniek in toenemende mate toepassing vindt. Een belangrijke grond daarvoor zijn de gunstige eigenschappen zoals geringe dichtheid, grote hardheid, grote slijtvastheid, grote stijfheid, grote sterkte en lage lineaire uitzettingscoëfficiënt. Daarnaast is het materiaal absoluut corrosiebestendig, heeft het een lage warmtegeleidingcoëfficiënt, is het elektrisch een isolator en is het niet magnetisch en ook niet gevoelig voor magnetische invloeden. Artikelen vervaardigd uit dit materiaal zijn duurzaam, ook onder mechanisch of chemisch belastende omstandigheden, en gemakkelijk in onderhoud. Nadere bijzonderheden worden vermeld onder keramiek.

In dit verband moet behalve aan de algemene eigenschappen die onder luchtlager genoemd zijn ook aandacht worden gegeven aan onder andere:

– De wijze van aandrijving, met een gelijkstroommotor of met een stappenmotor.
– De koppeling van de motor met de slede,
via een snaar, een wormwiel, een kogelmoer of opnieuw een luchtlagering.
– De positioneeronnauwkeurigheid, uitgedrukt in µm

2         

 

 

Vorige pagina