Ernsthard safetytest calibrator met 3S-protocol

Bedrijven nemen onverantwoorde risico’s

Er zijn veel dubieuze bedrijfjes die aanbieden lasmachines te testen door er simpelweg mee te lassen en voltage en amperage te meten met gekalibreerde volt en ampèretang. Inmiddels zijn  er verschillende Notified Bodies ( NOBO’s ) die deze handelswijze hebben afgekeurd waardoor de EN1090 certificering niet kon worden afgerond. Er zijn zelfs bedrijven die mensen keuren onder de niet geldende BS7570:2000 norm die officieel teruggetrokken is en pertinent niet meer geldt.

S3Bedrijven in de penarie in plaats van de verdiende Ferrari

Er zijn technische redenen waarom deze handelswijze niet kan; een lasdraad van verschillende samenstellingen kwaliteit heeft ook verschillende lasparameters ( voltage-amperageverhouding ), lasdraden hebben een zeer varieerde belastingsgrens ( 1,0 mm G3Si1 van 80 tot 300 A)en elke diameter heeft uiteraard een gevarieerde lasdraadbelasting, ook hebben lasgas soort,uitsteeklengte, laspuls-patroon, laspositie, lasrichting invloed op de lasparameters en uiteraard moet de lasmachine-validatie-administratie voldoen aan de informatieaspecten die voortvloeien uit de lasmachinenorm EN60974 ( EN60974-4 ) of de EN50504 zoals o.a. een statistisch geldend terugkerend meetpatroon, het gebruik van een weerstandbank en uiteraard verschil tussen meetwaarde en lasmachineaflezing c.q lasapparaatuitlezing. In de praktijk maar wat aangerommeld.  

Dringend advies is dan ook :

vraag uw Notified Body vooraf wat zij eisen mbt uw lasmachine-validatie administratie.

S3 2 A3S

Om volledig conform de machinenorm EN-60974-4 te kunnen werken moet uiteraard de lasmachine ook NEN3140 ( ofwel VDE0701-0702 ) VDE0544-4 gevalideerd worden. Dit betekent dat u moet valideren met een validatie-meetapparaat met 3S-protocol of 3S-protocol-plus. Het 3S protocol draagt er zorg voor de openlasspanning alsmede de primaire lekstroom en secundaire lekstroom worden vastgelegd. Door dit 3S-protocol te gebruiken is uw lasapparatuur ultiem gevalideerd. Onder de EN60974 mag een lasmachinefabrikant bepalen of een dergelijk 3S-validatie-protocol verplicht is. Vanotools is per 1 maart 2015 de exclusief importeur van Ernsthard-Safetytest-3S-protocol calibrators en meetinstrumenten. Vanotools biedt deze calibratortesters aan met oneindig veel handige accessoires en een scala van cursussen en opleidingen.

Om ellende te voorkomen : vraag vooraf uw NoBO welke lasmachine keuring zij eisen.

Vanotools heeft een uitgebreid dealernetwerk voor Technical-arc calibrators en Ernsthard VDE-0544-4-3S-protocol-testers zodat u dikwijls een betrouwbare lasmachine-ijker, lasapparaatkeurder of lasmachine 3S-uitvoeringsinstantie ofwel 3S-protocoluitvoeringsinstatie in de buurt heeft.

Vanotools zoekt dealers die lasmachines willen keuren met onze apparatuur.

 

Vorige pagina