Onder-poeder-lassen van dikwandig materiaal: HNG-S, HNG-T
De laatste 10 jaar zijn er door ESAB verschillende lassystemen voor volautomatisch lassen ontwikkeld en in de handel gebracht. Het hoofdkenmerk van deze apparatuur is de hoge mate van mechanisering, waardoor het meerlagenvullen wordt uitgevoerd zonder of met nauwelijks enige tussenkomst van de bedieningsman met betrekking tot de fabricage-aspecten van de lasnaad.
Vooral bij het lassen van dikke wandstructuren die een verhoogde kwaliteitsstandaard vereisen, is het uiterst belangrijk om een foutloos resultaat te behalen, omdat reparaties erg duur zijn.
Het gevolg hiervan is dat fabrikanten de nieuwe filosofie dienen toe te passen die stelt dat het lasresultaat niet afhankelijk mag zijn van de bekwaamheid van de bedieningsman in het positioneren en het rangschikken van de werkvolgorde. In plaats daarvan moet de kwaliteit door het lassysteem zelf worden bewaakt en zodoende deze bewerkingen met grote nauwkeurigheid en herhaalbaarheid uit te voeren en altijd de afstand draadpunt/werkstuk constant houdt, ondanks een eventuele onrondheid van het werkstuk.
ESAB heeft vier verschillende ultramoderne systemen ontwikkeld voor diverse toepassingen bij het lassen van dikke wandwerkstukken.
Type HNG
HNG is ons basislassysteem voor ''narrow gap'' en primair bedoeld voor enkeldraadslassen van zware drukvaten. Het systeem kan een naaddiepte aan tot 350 mm. Het HNG-systeem heeft een programmeerbare PLC-lasregeling met de volgende belangrijke voorzieningen:
. Behandelingsrecept - waarmee verschillende combinaties van parameterinstellingen en dimensionele gegevens (bijv. de diameter van het drukvat en de overlappende lengte) worden geprogrammeerd
. Programmering van waarschuwingsgrenzen en vertragingstijden
. Weergeven van de huidige procesgegevens
. Sturing van automatische elektrodeverschuivingsfunctie, zodat volautomatisch meerlagenlassen van het afvullen bij ''narrow gap'' lassen mogelijk is.
. Automatisch 2-assig volgen van naden - verticaal ten opzichte van de verbindingsonderzijde en horizontaal ten opzichte van beide verbindingszijden tijdens ''narrow gap'' lassen.
Type HNG-T
Het technische concept voor de HNG-T is hetzelfde als voor de HNG. Het enige verschil is dat de HNG-T ontworpen is voor tandemlassen. Het systeem levert constructeurs een optimale combinatie van loopkarakteristieken en metallurgische eigenschappen.
Een neersmeltgraad van 15-16 kg/uur - laag na laag bij continulassen - brengt de lastijd tot ongeveer de helft terug.

 

 

Vorige pagina